Menu

Borrehaugene


Borrehaugene, eller Borreparken som den også omtales som, er en stor park som ligger i Horten kommune i Vestfold. Parken er lokalisert like nedenfor Borre kirke og størrelsen på parken er på ca. 182 000 m². Parken er også omtalt som en uoffisiell nasjonalpark, og ble først åpnet som en park i 1932. Den 27. mai 2000 ble Midgard vikingsenter åpnet i parken. Dette er et besøkssenter som har en stor samling av artefakter.

I parken ligger det flere samlinger av gravhauger som stammer fra ca. år 600-900 e.kr. Borreparken ligger i en skog som er rett ved strandkanten, som også er området hvor Oslofjorden er. Det ligger flere herskerslekter begravet i denne parken og området er fredet. Det ligger flere enn 50 gravhauger og gravrøyser innenfor parkområdet – disse er det mulig å se i dag, men dessverre har to av de store haugene blitt ødelagt i moderne tid.

Historie

Hvis du ser på lokasjonen rundt Borrehaugene kan du se at dette området tidligere var et maktsentrum. I området var det også rike jordbruksområder som ga mye mat og mye verdi for de som hadde makten. Plassen var også verdifull fordi den var rett ved Oslofjorden og du kunne kontrollere handelsruter som kom inn og ut av fjorden. Disse faktorene ga herskerne mye kontroll over en større populasjon.

Det ble ment av antikvaren Nicolay Nicolaysen på 1800-tallet, at gravhaugene i parken kanskje kunne ha en sammenheng med Ynglingatal. Ynglingatal er et skaldevald som trolig stammer fra 800-tallet, og er mest kjent gjennom Snorres Sturlasons gjenfortelling i Ynglingesagaen, som er den første sagaen i Heimskringla. Dette skaldekvadet forteller om en kongeætt og hvor disse er begravd. Denne ætten skal angivelig stamme fra guden Frøy, en gud som ble dyrket i Svealand.

Arkeologiske funn

I 1852 kom den første beskrivelsen av Borrehaugene. Den ble lagd av Nicolay Nicolaysen, og det var et kart som viste ni store gravhauger, 19 mindre og to større røyser. De to største gravhaugene hadde en dimensjon på 34 og 45 meter i diameter og er helt opptil syv meter høye. Det har også blitt funnet enklere funn av artefakter i 1927 og flere funn ble avdekket i 1980-årene.

I 1852 kom veiarbeidere til gjennom et grustak i en at haugene. Dette ble et av de største vikingfunnene i dagens historie, og funnet ble kalt for Borrefunnet. Dette funnet ble gjort i en av de store gravhaugene nord i parken. Det ble funnet et skip på ca. 17 til 20 meter. Det var ikke mye igjen av skipet eller av jernartefakter i skipet, fordi haugen ble hovedsakelig konstruert av sand.

Midgard vikingsenter

Når du først har dratt til Borrehaugene, så kan du også dra innom Midgard vikingsenter for å oppleve det de har å tilby. Her kan du se forskjellige utstillinger og ta en titt på de forskjellige artefaktene som er utstilt. Du kan bestille omvisninger av en guide i både små og store grupper. Det er til og med mulig å ta kurs, som er ypperlig hvis du skal ta med skoleklasse på tur.

Senteret har også en suvenirbutikk, hvor du kanskje finner en fin gave eller en suvenir som gir deg gode minner fra besøket på Midgard vikingsenter. Det er også mulig å bestille lokaler, enten det er for et selskap eller for forretning. Senteret har også en nydelig café hvor du kan slappe av og tenke over hva du har opplevd på turen din. Nyt utsikten og de fine lokalene og det de tilbyr.

Naturen og miljøet i området

Det er også turmuligheter i området rundt parken. Fotturen er på ca. 8.3 km og tar ca. 2 timer å gå. Dette er ikke en av de vanskeligste fotturene du kan gå, men du kan se så mye av Borrehaugene når du vandrer mellom de minnefulle haugene. Nyt både naturskjønne områder, og Oslofjorden. Du får nemlig sjansen til å gå langs standen og inn i skogen på bare en eneste fottur.

Kom og se!

Det er ikke bare utstillinger og historiske du kan finne når du kommer til Borrehaugene. Du kan ta en tur hit for å få en avkobling fra hverdagslivet og unne deg en tur på café. Hvis du kom for å lære så kan du ta turen innom Midgard historiske senter med flere utstillinger. Det er bare en kort kjøretur på ca. 15 minutter fra Tønsberg. Kom og se fantastisk viking historie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *