Menu

Kulturminner i Vestfold


Du finner mange flotte kulturminner i Vestfold, med alt fra vikingskip og gravhauger til stavkirker og flotte herregårder. Vestfold er fylket med minst areal etter Oslo fylke, og det er lett å komme seg rundt. Til tross for dette vil du finne en rekke flotte kulturminner og opplevelser i fylket. Uansett om du er interessert i vikingtiden eller moderne arkitektur og design, vil du finne noe som passer deg i Vestfold.

Vi skal se nærmere på noen av de mest velkjente kulturminnene i Vestfold her på Kulturarvvestfold.no. For deg som ønsker å gå enda mer i detalj, finnes det selvfølgelig mye informasjon hos både Visit Vestfold og på fylkeskommunens nettsider. Samtidig kan det være greit å prøve å begrense seg litt hvis det er første gangen du reiser til Vestfold for å utforske kulturminner – det er begrenset hva du rekker på ett besøk.

Fra vikingtiden

Det finnes mange ulike spennende kulturminner fra vikingtiden i Vestfold. Hvis du er interessert i vikingskip er skipet «Saga Oseberg» obligatorisk. Dette er en komplett kopi av det originale Osebergskipet som ble gravd ut utenfor Tønsberg i 1904. Selve Osebergskipet er fra 800-tallet og befinner seg per i dag på Bygdøy utenfor Oslo, men kopien «Saga Oseberg» som ble bygd i perioden 2011 til 2012 av Stiftelsen Nytt Osebergskip, lar deg komme tettere på.

Osebergskipet ble gravd ut fra en gravhaug i 1904 og det finnes flere gravhauger i Vestfold. I tillegg til Oeberghaugen finner du for eksempel Borrehaugene og gravhaugene på Fevang. Det skal sies at disse gravhaugene per i dag selvfølgelig er utgravd, og du vil ikke se skip eller andre gjenstander fra vikingtiden ved selve haugen, men du føler virkelig på historien ved disse store naturlige minnesmerkene fra vikingtiden.

Nyere historie

For deg som er interessert av litt mer moderne skip og marin historie, finnes både Fredriksvern utenfor Stavern og Karljohansvern ved Horten. Ved begge disse tidligere marinebasene vil du kunne oppleve utvalgte deler av Norges marine historie. Legg merke til at Karljohansvern er noe mer moderne sammenlignet med Fredriksvern. Denne basen overtok etter Fredriksvern allerede på 1800-tallet, og hvis du er ute etter for eksempel ubåter velger du Karljohansvern.

Hvis du ønsker litt mer rolige opplevelser, finnes det mange flotte kirker i Vestfold. Borre kirke har aner helt tilbake til 1100-tallet og flere elementer inne i kirken er også fra 1500- og 1600-tallet. Bygget har en svært karakteristisk form og denne steinkirken er i dag fredet. Vestfolds eneste bevarte stavkirke er flotte Høyjord stavkirke. Denne kirken bør du definitivt oppleve hvis du foretrekker de typiske norske stavkirkene.

Byer og spesielle steder

Utenfor Larvik finner du en ekte vikingby i form av Kaupang Vikingbyen. Her kan du på sommeren oppleve vikingenes hverdagsliv og få en innblikk i hvordan det var å være viking eller trell. Hvis du heller vil oppleve hverdagslivet noen hundre år senere, kan Bjerggata i Sandefjord være ett flott sted å besøke. Her kan du se original trehusbebyggelse som ble reddet fra den store brannen i Sandefjord.

I tilfelle du ønsker å se et litt mer spesielt monument når du likevel er i Sandefjord, kan du ta turen innom hvalfangstmonumentet. Dette store minnesmerket ble laget på 1950-tallet av Knut Steen, og viser fangstmenn i en åpen båt. Vestfold er et kystfylke og fiske og hvalfangst har definitivt vært en stor del av industrien i området sammen med skipsbygging og de militære marinebasene som Fredriksvern og Karljohansvern.

Planlegg turen din

For de aller fleste som bor på Østlandet er det lett å komme seg med bil eller tog til Vestfold. Et alternativ er også fergen til Horten hvis det er rundt den byen du ønsker å utforske kulturminner. For turister til Norge vil Oslo sannsynligvis også være startpunktet for de aller fleste, og Vestfold ligger greit plassert i forhold til hovedstaden. Fra Danmark vil det også være et alternativ med båt til Larvik.

Oppsummering

Vestfold byr på mange flotte kulturminner og opplevelser for deg som vil oppleve deler av Norges rike historie helt fra vikingtiden og fram til moderne tid. I tillegg til de spesifikke destinasjonene vi har nevnt, finnes det dessuten mye moderne arkitektur og flott natur i Vestfold. Området utenfor Larvik er for eksempel Gea Norvegica UNESCO Global Geopark, tanken på 1 500 millioners naturhistorie gir perspektiv på de nyere kulturminnene i fylket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *